Kunstwinkel, Kunstuitleen en Workshops

De Gans

De Gans

Al jaren heb ik iets met ganzen. Toen ik onderstaande tekst las, kreeg mijn band met de wilde ganzen nog meer betekenis.

Feiten over ganzen

Milton Olsen de naturalist zei dat wij veel kunnen leren van wilde ganzen.

Feit één
Elke keer als een vogel in zijn vlucht zijn vleugels optilt creëert hij een opwaartse luchtstroom voor de vogels die hem volgen. Door in een V-formatie te vliegen voegt de groep 71% vlieg capaciteit toe in vergelijking tot een vogel die alleen vliegt.
De les van dit feit: Mensen die een gezamenlijke richting en een gevoel van saamhorigheid delen zijn sneller en makkelijker daar waar zij willen zijn omdat zij reizen in het vertrouwen van elkaar. Dat is een universele collectieve les.

Feit twee
Over ganzen: Telkens als er een gans uit de formatie valt voelt het direct de zwaarte en luchtweerstand van het alleen vliegen. Snel komt hij terug in de formatie om het voordeel van de stuwende kracht van de vogel voor hem te benutten.
Les: Als we zoveel verstand hebben als een gans blijven we in formatie met diegenen die op weg zijn naar waar wij willen gaan en zijn wij bereid om van anderen hulp te ontvangen en te geven.

Feit drie
Als de leider-gans moe wordt, draait hij terug in de formatie en een andere gans vliegt in de voorste positie. Een interessante les voor al het groepswerk. Het loont om zware taken om beurten te doen en leiderschap te delen. Zowel mensen als ganzen zijn afhankelijk van elkaars vaardigheden, vermogens, krachtbronnen en unieke talenten.

Feit vier
De ganzen achter in de formatie kwaken om de voorste ganzen aan te moedigen hun snelheid te houden.
Les: we moeten zeker weten dat ons kwaken bemoedigend is en niets anders. In groepen waar er aanmoediging is, is de productiviteit veel groter. Ik houd van het woord moed want het betekent: keuzes maken vanuit je hart, vanuit je kern. Om iemand aan te moedigen vanuit zijn kern te leven, om iemands hart aan te moedigen, die kwaliteit van kwaken.

Feit vijf
Als een gans ziek wordt, gewond of geschoten, vallen twee ganzen uit de formatie, zij volgen de gevallen gans naar de grond om hem te helpen en te beschermen. Ze blijven bij de gans tot de gans weer kan vliegen of tot hij is overleden. Vervolgens stijgen ze weer op en sluiten ze zich aan bij een andere formatie of vliegen terug naar hun eigen groep.
Les: Als we zoveel verstand hebben als ganzen blijven we bij elkaar om elkaar te steunen zowel in moeilijke tijden als wanneer we sterk zijn.

Telefoon 06 - 25 52 86 14
BTW 130221053B01
KvK 14110460
Algemene voorwaarden

© 2009-2018 Mo-creations

Login